NederlandsEngels

 

MNE heeft primeur eerste Hitachi ZX220W-5Vertegenwoordiger Kees van Vliet van Hitachi Nederland had recent een bijzondere primeur om de eerste ZX220W-5 mobiele graafmachine af te leveren aan MNE B.V. uit Mijdrecht. MNE staat voor Marc & Edward van Golen. Beiden zijn eigenaar van het bedrijf met in totaal 19 medewerkers in dienst. Het machinepark omvat drie schrankladers, vier minikranen, een 25-tons rupsgraafmachine, vier heftrucks, twee hoogwerkers en de nieuwe 24 ton wegende ZX220W.

MNE is gespecialiseerd in diverse sloopwerkzaamheden in heel Europa. Naast demontage van installaties op grote hoogte door middel van hijskranen voert de onderneming sloopwerkzaamheden uit die zijn gerelateerd aan de offshore of industrie.

Daaronder valt de sloop van zeer zware staalconstructies, zoals bruggen en havenkranen door middel van snijbranders. Het compacte materieel wordt ingezet bij renovatiesloop of voor het slopen/verlagen van gebouwen. Niet overal is altijd plaats voor highreach sloopkranen of zijn gebouwen zelfs daarvoor nog te hoog.

De kracht van MNE ligt in het feit dat het bedrijf flexibel, innovatief en specialistisch is. Daarbij worden marktconforme prijzen gehanteerd. De nieuwe bandenkraan is voor het eerst ingezet op een demontageproject in de haven van Rotterdam en komt daar zeker tot zijn recht.

Daar heeft men een opdracht verkregen om een groot aantal bovenloopkranen met een totaalgewicht van zo’n 700 ton te verschroten. Met snijders worden de kranen in kleinere stukken gesneden en de Hitachi ZX220W-5 helpt bij het laden van het schroot, dat met een schaar deels wordt geknipt.

Ook voor het demonteren van dergelijke zware constructies beschikt MNE over ruime ervaring. Marc van Golen koos bewust voor een 24-tons bandenkraan. De werkzaamheden vragen een machine met voldoende capaciteit voor de sloopwerktuigen en die ook nog snel te transporteren is. Dat heeft alles te maken met flexibiliteit.

Hitachi levert nu ook zware mobiele gravers met een 2,75 meter brede onderwagen. Dat betekent een grotere stabiliteit en hogere capaciteiten. De ZX220W is zeer interessant voor sloopaannemers in de (industriële) sloop en recycling. Dat geldt ook voor aannemers die zich bezighouden met het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers.

Goede ervaringen


MNE heeft de onderwagen laten voorzien van vier stempelpoten, dit om maximale stabiliteit van de machine te verkrijgen. Het is eveneens mogelijk om te kiezen voor een schuifblad in combinatie met stempels. De keuze is op Hitachi gevallen omdat men vanuit het verleden goede ervaringen heeft met dit merk. Voor Marc van Golen is tevens internationale service zeer belangrijk, aangezien een groot deel van de werkzaamheden buiten Nederland worden uitgevoerd en dan is support nog belangrijker. Dat zit met Hitachi wel goed.

MNE heeft gekozen voor een vaste giek op de graafmachine. Een verstelbare giek behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Op verzoek van de klant is in de werkplaats van Hitachi de hoofdgiek aangepast. Onder de giek is een dom geplaatst, waardoor iets meer werkhoogte verkregen wordt. Het ballast is iets verzwaard. In totaal heeft de machine nu 5.300 kg ballast. Dit zorgt er samen met de 2,75 meter brede onderwagen met vier stempels voor dat de machine maximaal stabiel is en er aan maximaal gewicht met sloopwerktuigen gewerkt kan worden. De machine staat op volrubberen Trelleborg 10.00-20 banden.

Als extra is de mobiele graafmachine voorzien van hoogteafslag op de giek. Dat heeft alles te maken met het werken in de industrie, waar veiligheid hoog in het vaandel staat. Zo kan niet onverhoopt met de giek tegen een leidingbrug of viaduct worden gereden. De cabine is voorzien van een door Nagel Grondverzetmachine geleverde bescherming voor zowel voor- als dakruit. De machine is door spuiterij Philippi in Houten fraai gespoten in de blauw-witte bedrijfskleuren van MNE.

Meer hijskrachtDe ZX220W-5 heeft als krachtbron een 4-cilinder Isuzu AM-4HK1X dieselmotor met een vermogen van 122 kW/164 pk bij 2.000 t/min. Er wordt gebruik gemaakt van EGR-techniek om te voldoen aan de Stage IIIB uitstootnorm.

Ten opzichte van voorganger ZX210W-3 zijn de hijscapaciteiten flink toegenomen: 21% met de monogiek en 35% met de verstelbare giek. Het brandstofverbruik is gemiddeld met 7% gedaald. De grootste Hitachi bandenkraan is beslist een zware jongen voor serieus werk. Maar wel eentje die flexibel en veelzijdig inzetbaar blijkt.

www.hcme.nl | www.luyckx-nv.be | www.mnebv.eu

kraan5

kraan9

kraan7


kraan8